The GOAL is SOUL

The GOAL is SOUL

A Zsoltárokon túl Bonóval III. rész

"Minden művészet profétikus"

2017. május 23. - u2soul

A The Psalms (A Zsoltárok) című kisfilmben Bono és Eugene Peterson professzor beszélgetését egy éve láthattuk a FULLER Studio kiadásában. Azonban a rockzenész és a bibliafordító pásztor nem szokványos beszélgetését néhány mini interjú is követte, amelyekben a zsoltárokon túl többek között hitről, prófétaságról, művészetről, halálról, őszinteségről - és ezek kapcsolatáról esett szó. Az interjút ugyanazon alkalommal rögzítettek, de csak a kisfilm egyéves évfordulója alkalmából jelentek meg Beyond The Psalms címmel. Ezúttal a második interjút láthatjuk magyar felirattal.

Bono ebben a részben azt az evangéliumi jelenetet idézi fel, amikor Jézus elé hoztak egy házasságtörésben rajtakapott nőt. A tömeg a mózesi törvény alapján a nő megkövezésével követelt igazságszolgáltatást, Jézust pedig tesztelte, vajon hogyan reagál ilyen helyzetben. Törvény vagy Kegyelem? Jézus az utóbbit választotta. Itt hangzott el híressé vált mondása: "Aki közületek nem bűnös, az vesse rá az első követ".
János evangéliuma (8. fejezet) így örökítette meg a történteket: "Jézus lehajolván, az ujjával ír vala a földre". Meg kell jegyeznünk, hogy itt a görög szöveg a "grafó" igét használja, ami azt jelenti, hogy "ír" (betűkkel).
Azonban Bono - saját bevallása szerint is - a Bibliát két oldalról közelíti meg: egyrészt hívőként, másrészt mint művész, aki ihletet merít belőle. Engedjük hát meg neki, hogy művészi szabadságával élve szabadon asszociáljon, és engedje, hogy a Szentírás alkotói tevékenységét ily módon megtermékenyítse, hiszen összességében mindez illeszkedik a Biblia világához. Mindenesetre, Jézus itt nem művészi hajlamainak hódolt, hanem "prózai módon" csupán írt valamit a homokba.
De nem tudjuk, hogy mit - ebben Bonónak tökéletesen igaza van. :-)

 jesus_drawing_in_the_sand.jpg"Grace, She travels outside of karma
Grace, it's the name for a girl
It's also a thought that could change the world"
/U2: Grace/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://u2soul.blog.hu/api/trackback/id/tr8012511125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása