The GOAL is SOUL

The GOAL is SOUL

"Amikor nem is hiszed, hogy létezem, akkor végzem a legjobb munkát" /Mr MacPhisto/

Már nem láttunk egy jó ideje...

2018. május 25. - u2soul
Újra felbukkant Mr MacPhisto a Songs Of Experience turnén. Ugyan nem tűnt el teljesen sosem, hiszen a Zoo TV-s "fellépései" után is láthattuk őt a  Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me video-ban, vagy a Jimmy Kimmel Show-ban 2016-ban. Most azonban újra itt van közöttünk. Vagy itt volt mindvégig, csak nem vettünk róla tudomást.. ?
Ha valójában meg akarjuk érteni mind a Zoo TV korabeli, mind az itt és ma velünk élő Mr MacPhisto személyét és üzenetét, akkor kötelező olvasány számunkra C.S. Lewis Screwtape Letters c. műve. Magyar fordításban a Harmat Kiadó jelentette meg, Csűrcsavar levelei címen.
csurcsavar-nagy-540x217.jpg
A könyvben két ördög "levelezését" olvashatjuk, ahol Csűrcsavar, az idősebb, "szenior" ördög oktatja zöldfülű pipogya unokaöccsét, Ürömvölgyit. A tantárgy, amelyben az ördögtanonc még nem annyira remekel, természetesen nem más, az ember tönkretétele.
Én anno előbb találkoztam a könyvvel, mint a U2-val, és amikor megláttam először a Zoo Tv-s MacPhisto-t, kirázott a hideg és leesett tantusz...
 
Csak egy gondolat, érdekességként.: A MacPhisto alterego alapkoncepciója - "mock the devil and it he will flee from you", azaz: 
csúfold ki az ördögöt és elmenekül előled
Bono egyik kedvenc mondása. Érdekes módon, a Csűrcsavar levelei egy Luther Márton idézettel kezdődik:
"Ha már az Írás szavának nem enged, az ördögöt úgy lehet elkergetni, hogy csúfot űzünk belőle, mert a gúnyt nem bírja elviselni"
 
Ez a gondolat továbbgondolása egy bibliai versnek, miszerint "engedelmeskedjetek Istennek, álljatok ellen az ördögnek, és az elfut előletek". 
 
macphisto_92.jpg
 
macphisto_18.jpg
Mr Macphisto 1992-ben és napjainkban. Akkor kicsit naívabb és ártatlanabb képpel, most valamivel korosabban, tapasztaltabban.
Mindenesetre, minden korban ügyes akrobataként használva a technológiát 
A Zoo TV idején sokan félreértették a U2 szándékát és az üzenetet - voltak rajongók, akik elfordultak tőlük mondván, megtagadták keresztény hitüket. Egy Wales-i koncerten történt, hogy Mr MacPhisto - szokásához híven - színpadra hívta az egyik lányt a közönség soraiból. Tánc közben a lány megkérdezte Bonót: "Ti már nem vagytok keresztények? Ha igen, akkor meg miért öltözöl ördögnek?" Bono odasúgta a lánynak: "Olvastad már a Csűrcsavar leveleit? Na, onnan vettem ezt a gondolatot, hogy "csúfold ki az ördögöt és elfut előled". A lány azt válaszolta: "Igen, olvastam." - "Hát akkor tudod, hogy mi történik itt most" - válaszolta Bono.
A U2 ugyanígy közszemlére teszi saját emberi hitványságait is - a képmutatást elsősorban, saját közönsége előtt fejtve le magáról az álarcot és nézve tükörbe. Hiszen az igazi ellenség nem kívül, hanem belül van: if you close your eyes, you can feel the enemy (ha behúnyod a szemed, érzed az ellenséget)...
Vágy, kapzsiság, bujaság, megtévesztés, hiábavalóság... mind mind elengedhetetlen egy showman eszköztárából... és egyben természetesen lehetőség, hogy tükörbe nézzen." - sorolja Bono az Acrobat introjában. Kemény, bátor szavak. Nyilvánosan elkövetve. 
De tovább hallgatva világosság válik, hogy az igazi ellenség akkor is belül van, ha a Ku Klux Klán tagjai "hülye maskaráik" nélkül mászkálnak Charlottsville utcáin. Ne hidd el, hogy csak az van, ami a szemed előtt van, és ne hidd el, amit látsz, hallasz...
Don't believe what you hear / Don't believe what you see
If you close your eyes / You can feel the enemy
Aki kíváncsi, hogyan is működik és miként lehet legyőzni ezt a külső-belső ellenséget, az olvassa el a Csűrcsavar leveleit. Addig is, és azután is útravalónak a U2 üzeni: Don't let the bastards grind you down.
Ne hagyd, hogy  a rohadékok lenyomjanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://u2soul.blog.hu/api/trackback/id/tr6214003196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása